Skal du købe nu, eller skal du vente?

Både køber og sælger skal kende deres besøgelsestid når der skal handles investeringsejendomme

Skal du købe nu, eller skal du vente?

Man handler ikke altid de bedste ejendomme til den billigste pris, når markedet har nået bunden. Det handler om at finde det helt rigtige tidspunkt, hvor sælger er tilpas usikker på fremtiden og køber tilpas fortrøstningsfuld på samme.

Markedsusikkerhed påvirker altid investeringslysten hos investorerne. Det påvirker også overvejelserne hos sælger inden de sætter til salg og skaber usikkerhed for dem der har sat til salg. Der er i øjeblikket en klart mindsket aktivitet og en øget forsigtighed hos købere. Usikkerheden om fremtidens renteniveau, finansieringsmuligheder, inflationen og mulig dyb recession, skaber bekymring på begge sider af forhandlingsbordet. I disse usikre tider er priserne på investeringsejendomme faldet, og transaktionsvolumenen er omtrent halveret fra tredje kvartal 2021 til tredje kvartal 2022.

Det er normalt, at når potentielle købere viser tilbageholdenhed og forsigtighed, vil køberne ofte kunne få en bedre pris, nu hvor priserne er under pres. Potentielle sælgere, der skal sælge, vil ende med at acceptere den pris, som markedet nu engang vil give.

Men man skal som køber kende sig besøgelsestid. For så snart der er mere klarhed over fremtiden, så er der ikke den samme usikkerhed på sælgersiden. Så i stedet for at vente til allersidste øjeblik med at købe, er det min påstand at man som køber af mindre og mellemstore investeringsejendommen, vil kunne gøre et bedre køb nu her hvor sælger måske kan presses ekstra pga. usikkerheden.

I dag er der, på trods af dalende investeringsvilje, masser af kapital til rådighed fra opsparing og ejendomsfonde. Selvom finansieringsmulighederne er blevet ringere, kan det resultere i en situation, hvor det er køberne, der må give sig, og sælgerne ender med at få ret i at holde fast i højere priser.

Marked kan stadig falde ud til begge sider. Udfaldsrummet er som man siger bredt. Men det der er en god investering i dag, er det også i morgen. Men om muligheden er der i morgen ved ingen. Et prisfald vil tiltrække flere investorer. Større efterspørgsel vil igen presse prisen op. Så man skal gøre op med sig selv om man er tilfreds med den case man har mulighed for at købe nu. Er man tilfreds skal man i mine øjne slå til.